PREZENŢA GLOBALĂ

În această decadă, Sika a reuşit să înfiinţeze companii noi în mai multe ţări: în doar 5 ani, între 1990 şi 1995, au fost deschise 16 subsidiare. Sika şi-a consolidat prezenţa în special în Asia, Europa de Est şi în America Latină. În ciuda acestor eforturi, anii '90 nu au reprezentat o decadă uşoară. Sika a luptat împotriva fazelor de recesiune ca şi a profitabilităţii scăzute, atribuită competiţiei strânse şi a preţurilor în creştere la materiile prime.

Soluţia abordată a fost de retragere din domeniile mai puţin profitabile, care nu aparţineau sectorului principal de activitate, cum ar fi construcţia roboţilor destinaţi reabilitării sistemelor de canalizare. De asemenea, Sika aproape că şi-a vândut afacerea cu membrane de hidroizolare către Sarna.

În 2005 compania Sarna, specializată în membrane, a devenit membră a grupului Sika. În aceşti ani, Sika a trecut prin perioada cu cea mai rapidă creştere. Cifra de afaceri a crescut de la 2 miliarde CHF la mai mult de 4,6 miliarde CHF, o evoluţie semnificativă la care au contribuit 26 de firme achiziţionate între 2000 şi 2008. În aceeaşi perioadă, forţa de muncă a crescut de la 8.000 la 13.000 de angajaţi.

Din anul 2000, Sika îşi concentrează competenţele principale în următoarele domenii: sigilări, lipiri, impermeabilizări, ranforsări şi protecţii. De la fundaţie la acoperiş, Sika intenţionează să devină lider de piaţă în aceste discipline tehnologice. Sika Viscocrete, aditivul pentru betoane introdus pe piaţă în 2000, a devenit un pilon semnificativ al vânzărilor. Sika a experimentat o evoluţie impresionantă şi în alte business unit-uri: în anul de vârf 2006, cifra de afaceri a crescut cu 30%. Sika AG, compania holding din 2002, a investit considerabil în personal şi în capacitatea de producţie şi a restructurat la modul general managementul organizaţiei.

Din 2006 toate activităţile de marketing şi vânzări au fost canalizate în mod consecvent către Business Unit-urile centralizate, concepute să abordeze cele patru importante grupe de clienţi: “Distribution”, “Contractors”, “Concrete” şi “Industry”.

Către sfârşitul decadei, impactul curentului de recesiune internaţional generat de criza financiară a fost resimţit şi la Sika. În ciuda recesiunii, Sika şi–a crescut totuşi cota de piaţă peste tot în lume.

În 2010, în pragul aniversării de 100 de ani, Sika se regăseşte bine pregătită pentru provocările viitorului